top of page
Longin.png
Longin.png

ЕПИСКОП

Преосвћени Владика Лонгин је рођен 29ог септтембра 1955 у Олову, од родитеља Станоја и Анђе, као Момир Крчо. 1970 је почео Богословију у Манастиру Крка и завршио је 1975. За време Богословије се замонашио и у петој години примио Малу Схиму. Монашење је извршио Епископ Стефан Далматински на навечерје школске Славе Света Три Јерарха – 11ог фебруара 1975, да би га касније рукоположио за ђакона па за свештеника. У Московској Академији је студирао од 1975 до 1979. 1983 године је постављен за предавача у Крчкој Богословији где је предавао две године.

 

На Сабору 1985, изабран је за Викарног Епископа Патријарху. Хиротонисан је 20ог октобра 1985. Литургију је служио патријарх скупа са Митрополитом Владимиром Ростовским и Ново-черкајевским (потоњим митрополитом Кијевским) који је био декан Московске Академије у време када је тамо био Владика Лонгин. Такође присутни су били Епископ Николај Даламтински и Епископ Василије Зворничко-Тузлански. У мају 1986 је изабран за Епископа Аустралије и Новог Зеланда где је у епископској служби провео шест година. Кроз служење на огромној територији Аустралије, владика је градио цркве и уложио много труда у рад са омладином.

 

Владика Лонгин се истицао као борац за јединство Српске Цркве. На сабору 1992 године, на захтев Патријарха и осталих епископа, Владика Лонгин је прихватио службу на месту Епископа Далматинског. У то време није могао ући у владичански дом у Шибенику па је становао у Манастиру Крка где је поново предавао. Након трагичних догађаја аугуста 1995 године, Владика Лонгин и цела Богословија Манастира Крке се преселила у Дивчибаре код Ваљева. За то време је сарађивао са Владиком Лаврентијем Шабачким у пословима његове епархије. Заједно са Епископом Горњокарловачким Никанором радио је са избеглицама, посећивао је кампове и достављао помоћ која је долазила углавном из Дијаспоре.

 

Одлуком Његове Светости Патријарха Павла од 31ог јула 1997 године био је постављен за помоћног епископа у епрахији Америчко Канадској, Новограчаничкој Митрополији. 23ег маја 1998 је постао администратор, а 15ог маја 1999 је на Сабору изабран за епископа Новограчаничког. Устоличен је 14ог октобра 1999 године у Манастиру Нова Грачаница од стране  Митрополита Црногорско-приморског г. Амфилохија.

bottom of page