Picture1.png
Picture1.png

СВЕШТЕНИK

Свештеник Александар Вујковић, Рођен је 23.09.1987. године у Јајцу од оца Стојана и мајке Драгице, године 1990. његова породица се сели из родног места Пљева у Банатско Ново Село где је и завршио основну школу.

 

Благословом блаженопочившег Епископа Банатског Хризостома (Столићa) 2002. године уписује се у Богословију Светог Петра Цетињског на  Цетињу. По завршетку Богословије радио је као вероучитељ у основним школама у Борчи и Овчи. По благослову Епископа Банатског Никанора (Богуновића) 2009. године уписује се на Теолошки факултет Светог Саве у Либертивилу где је дипломирао 2013. године, исте године ступа у брак са Тамаром Вујковић рођ. Бодрожић. На дан манастирске славе у манастиру Светог Саве у Либертивилу 10. маја 2013. године од стране Епископа Новограчаничко Средњезападно Америчког Лонгина рукоположен је у чин ђакона и прима дужност да се стара о епархијској архиви. Свештенички чин примио је од Његовог Преосвештенства Епископа  Новограчаничко Средњезападно Америчког Лонгина на дан манастирске славе у манастиру Нова Грачанице 14. новембра 2013. године. Поред старања о епархијској архиви обављао је дужност помоћног свештеника при храму Светог Васкрсења Христовог на Палмер Скверу у Чикагу.

 

По благослову Епископа Лонгина 23. октобра 2014. године постављен је за првог сталног свештеника на мисионарској парохији Свете Петке у Нешвилу држава Тенеси.

По доласку у Нешвил свештеник Александар почиње да се стара о парохији. Поред многобројних изазова са којима се суочавала парохија, 2016. године уз помоћ Божију свештеник Александар заједно са својим парохијанима започиње обнову и изградњу храма Свете Петке у Нешвилу. Епископ Новограчаничко Средњезападно Америчког Лонгин је 2019. године обавио чин великог освећења храма у Нешвилу и том приликом  је унапредио свештеника Александра у чин протонамесника а у знак захвалности за његов труд и залагање за изградњу и обнову цркве у Нешвилу.

 У браку са супругом Тамаром има троје деце, ћерку Василису, сина Василија и ћерку Јефимију.